Matmötet

Med projektet MATMÖTET vill vi fortsätta utveckla och stärka våra mat- och dryckesaktörer i Nedre Dalälven på ett långsiktigt och sätt genom att fokusera på Matmöten och logistiklösningar. 

Om projektet

Nedre Dalälven utmärker sig med dess höga naturvärden, anrika kulturmiljöer och småskaliga turismaktörer. Många vill besöka området och besöksnäringen har potential att utvecklas till en viktig del av den lokala ekonomin.
Med det här projektet vill vi samordna denna utveckling i en hållbar riktning inom ett av Nedre Dalälvens fyra fokusområden; Hållbar besöksnäring och friluftsliv. Fokusområdet handlar om att värna våra livskraftiga företag, lokala samhällen och naturen samtidigt som vi lever av den, nu och i framtiden. I projektet vill vi stärka våra mat- och dryckesaktörers konkurrenskraft och se till att de lever upp till de förväntningar som samhället och våra besökare har på hållbarhetsarbetet.

 

Syftet

Fördjupa kunskapen och förståelsen hos medverkande aktörer i livsmedelskedjan för varandras möjligheter, utmaningar och verkligheter samt kunskapen om de lokala råvaror som finns och historiskt har funnits på platsen kopplat till fler platsbundna måltidsupplevelser med lokala råvaror.

Genom denna kunskap vill projektet öka samverkan mellan aktörerna, att nätverk bildas och logistiska utmaningar kan lösas som stärker den sociala hållbarheten på platsen och i området.

 

Mål

Projektets huvudmål är att tillsammans med intressenter från livsmedelskedjan genomföra mellan 6-10 större och mindre dialog- och smakmöten på 3-4 platser/noder i området.

Vi vill att så många som möjligt av mat- och dryckesaktörerna i livsmedelskedjan i området som är intresserade ska delta på mötena då vi bjuder in brett och genomför träffarna på olika ställen i området. För att säkerställa det kommer projektledaren att ta kontakt med så många som möjligt av områdets aktörer i livsmedelskedjan via mejl, studiebesök och sociala medier.

Projektets delmål är att genomföra en kartläggning av hur behovet och eventuella lösningar ser ut för logistiken av råvaror och produkter till säljledet och främja ökat nätverkande.

Aktiviteter i projektet

Dialog- och smakmöten – start hösten 2025

Projektledaren tillsammans med referensgrupp, aktörer från livsmedelskedjan, professionell kock ansvarar för planering och genomförande av dialog- och smakmöten.

Dialog- och smakmöten kommer att vara på ca 3-4 platser i området. 6-10 större och mindre dialog- och smakmöten kommer att genomföras. Vi räknar med att minst 15 aktörer deltar på varje större möte. Mötena beräknas vara mellan 2-7 timmar/möte beroende på den tid aktörerna har för att delta på mötena.
På de större mötena blir det workshops där deltagare kommer att laga mat tillsammans på de inköpta råvarorna som finns runt platsen och i området vid den tidpunkten, i säsong. En kock leder dem och tillsammans finns möjligheter att skapa nya rätter och hitta nya användningsområden för områdets råvaror och produkter.

På de mindre mötena där önskemålet eller möjligheten/tiden att laga mat inte finns hoppas vi att ca 10 personer deltar på varje möte som också är kortare, ca 2 timmar. Dessa möten kommer också att genomföras på flera olika platser i området.

Informationsträffar digital handelslösning och logistik – start våren 2025

Projektledaren tillsammans med representanter från MatVärden Ek förening och Skafferi Dalarna informerar intresserade producenter, restauranger, caféer, butiker med flera på träffar om de digitala handelslösningar som från 2025 finns tillgängliga genom MatVärden Market samt Skafferi Dalarna.
Logistiken hos MatVärden Market är löst på ett kostnadseffektivt sätt genom upphämtningshubbar där producenter kan leverera sina beställningar för samleverans till kunder. Utkörning till butiker och restauranger görs dagen efter.
Skafferi Dalarna har allt samlat på en plats, skafferidalarna.se, samtidigt som leveranserna kan samordnas. Lokala matproducenter avlastas genom att handelslösningen hjälper till med försäljning, administration och logistik.

Matmötet

”Den ökade kännedomen om varandra
och varandras produkter gör att man lyfter och rekommenderar varandra till besökare och invånare i området och gör att hela destinationen upplevs som mer intressant att bo i och besöka.”

 

Om projektet

Projektperiod

Mars 2025 – juni 2027 

Projektägare
Leader Nedre Dalälven

Projektledare
Pia Rydberg Wallner
070 -104 59 31 
pia@nedredalalven.se

Webb och sociala medier
Facebook
Webbplats

Om projektet

Har du läst eller hört om projektet i media? Dela gärna med dig av artikeln eller sändningen till oss info@nedredalalven.se

Om finansiering

Sökt leaderstöd

Leaderstödet består av finansiering från EU, staten och Leader Nedre Dalälven.

Ingående EU-medel har sökts ur:
Landsbygdsfonden